Vynálezca gramofónu sa narodil pred 165 rokmi

20.05.2016 Celý región

Bratislava 20. mája (TASR) - Americký elektrotechnik nemeckého pôvodu, vynálezca gramofónovej platne, gramofónu a mikrofónu Emile Berliner sa narodil 20. mája 1851 v nemeckom Hanoveri a v piatok uplynie od jeho narodenia 165 rokov.

Emile Berliner zasiahol do vývoja hudobného priemyslu najmä tým, že na základe fonografu vyvinul gramofón a v roku 1887 ho prihlásil na patentovanie. Pôvodný pohon gramofónu bol mechanický a nosičmi zvuku boli šelakové platne.

Budúci vynálezca ukončil svoje inštitucionálne vzdelávanie keď mal 14 rokov a odvtedy pracoval, aby prispel svojím dielom do rozpočtu rodiny, kde sa okrem neho narodilo 12 detí. Naskytla sa mu príležitosť zamestnať sa v podniku, ktorý patril podnikateľovi zo Spojených štátov amerických (USA) a tak, aby sa vyhol odvedeniu do armády (v tom čase zúrila v Európe francúzsko-pruská vojna), emigroval v roku 1870 do USA. Prácu si našiel vo Washingtone, neskôr sa presťahoval do New Yorku. Občanom USA sa stal v roku 1881.

Začal pracovať pre Alexandra Grahama Bella, podieľal sa na vývoji telefónu. Keď nadobudol skúsenosti, osamostatnil sa. Opäť vo Washingtone sa zaoberal záznamom zvuku a možnosťami jeho reprodukcie. Tak vznikol gramofón, ktorý si Berliner nechal patentovať 8. novembra 1887. Bol prvým vynálezcom, ktorý si dal patentovať záznam zvuku na plochú platňu a nie na valec. Okrúhla platňa sa vyrábala najskôr zo skla, potom sa používal zinok. Onedlho však Berliner našiel lepší materiál, stal sa ním šelak.

Podarilo sa mu vymyslieť médium na záznam zvuku, ktoré sa dalo masovo reprodukovať. Platne sa dali tlačiť v obrovských množstvách a hudobnému priemyslu sa otvárali nové možnosti. Vynálezca uzavrel zmluvy na nahrávky s opernými umelcami Enricom Carusom a austrálskou sopranistkou Nellie Melbaovou. Spevákom to prinieslo oveľa väčšiu popularitu a Berlinerovi (ale aj spevákom) značný finančný zisk.

Vynikajúci obchodník Emil Berliner začal obchodovať s právami na svoj vynález. Zakladal spoločnosti po celom svete a naďalej gramofón vylepšoval. Okrem gramofónu bol Berliner aj autorom iných vynálezov, napríklad mikrofónu, leteckého motora ale i vrtuľníka. Medzi jeho ďalšie počiny patrí aj vyvinutie podlahovej krytiny a obkladu stien koncertných sál na vylepšenie akustiky.

Berliner sa angažoval aj spoločensky, najmä na poli verejného zdravia. V roku 1919 založil fondy na financovanie tuberkulóznych sanatórií a v roku 1924 stál pri zakladaní Výboru zdravotného vzdelávania (Bureau of Health Education). Najmä zdravie detí mu ležalo na srdci. Podporoval kampane za zníženie mortality detí, patrili k tomu hygienické opatrenia a zdravá výživa. Pre deti vydal obrázkovú knižku s veršíkmi na tému hygieny (bol autorom básničiek).

Podnikateľ Emile Berliner zomrel 3. augusta 1929 vo Washingtone vo veku 78 rokov.
 

Vyberte región